GENDER EQUALITY PLAN

De Ziua Pământului, prezentăm un proiect care contribuie la reziliența climatică
22/04/2024

De Ziua Pământului (22 aprilie), să recunoaștem eforturile și contribuțiile proiectelor din orașul nostru care ajută la păstrarea atât a orașului, cât și a planetei pentru generațiile viitoare.

În fața schimbărilor climatice globale în creștere, nevoia de a răspunde la impactul acestora nu a fost niciodată mai urgentă. Programul Transnațional Dunărea (DTP) promovează coeziunea economică, socială și teritorială în regiunea fluviului Dunărea, permițând partenerilor din 14 țări să testeze soluții inovatoare pentru rezistența la schimbările climatice.

Primul apel al Programului Interreg Regiunea Dunării a atras 290 de concepte, dintre care 89 au trecut în etapa a doua, iar 60 au ajuns în stadiul de acorduri de finanțare. Douăzeci dintre aceste proiecte se încadrează în prioritatea „O regiune a Dunării mai ecologică, cu emisii reduse de carbon”. Un proiect inovator din această selecție este Be Ready (UrBan hEat islands REsilience, prepAreDness and mitigation strategY). Proiectul își propune să ofere autorităților locale și regionale instrumente pentru a identifica insulele de căldură urbane și pentru a înțelege cauzele și consecințele acestora asupra sănătății umane, productivității, consumului de energie și biodiversității. Proiectul reunește 19 parteneri din 12 țări, care dezvoltă împreună soluții pentru atenuarea efectelor insulelor de căldură în mediile urbane. Orașele partenere, inclusiv Galați, vor dezvolta planuri de acțiune pentru a reuși să controleze insulele de căldură urbană prin analiza datelor, soluții de planificare urbană, reglementări, conștientizare sporită și măsuri de infrastructură.

Un aspect cheie al abordării proiectului este conceptul de „acupunctură urbană” – mici intervenții specifice cu efect mare. Activitățile pilot urbane vor explora soluții în trei domenii: „acupunctură verde”, folosind vegetația; „acupunctura albă”, folosind suprafețe și materiale inovatoare; și „acupunctura albastră”, legată de noi moduri de utilizare a resurselor de apă.

Puteți să vă implicați și să susțineți acțiunile de combatere a schimbărilor climatice în Galați și să faceți lumea mai sustenabilă pentru toată lumea. Găsiți mai multe informații despre proiect pe paginile noastre de socializare de pe Facebook și LinkedIn, precum și pe site-ul proiectului: https://www.interreg-danube.eu/projects/beready.

Acest proiect este susținut de Programul Interreg Regiunea Dunării, cofinanțat de Uniunea Europeană.